• Novi prilozi

 • Arhiva tekstova

 • Kategorije

 • Unesite svoju adresu e-pošte da biste pratili na ovaj blog i primali obaveštenja o novim člancima preko e-pošte.

  Pridružite se 13 drugih pratioca

 • Podrška

  RTB Bor

 • Meta

 • Advertisements

GMO u ishrani

Iako je zakonski zabranjena, upotreba genetski modifikovanih organizama u ishrani ljudi (i domaćih životinja) ušla je na mala vrata i u našu zemlju. Trenutno se vode oštre, manje ili više stručne debate u skupštinskim odborima i u javnim medijima na temu njihove korisnosti/štetnosti i rizika po zdravlje. Ujedno, postavlja se i ozbiljno etičko pitanje da li je navodni opšti interes da se obezbedi dovoljno hrane za sve veću populaciju u svetu samo maska za obezbeđenje profita velikih kompanija koje su se upustile  u ovu vrstu genetskog inženjeringa.  Da neka vrsta sprege između njih i Svetske trgovinske organizacije postoji, očito je iz činjenice da se ovakvi usevi nameću pod prisilom različitih klauzula kojima se partnerstvo uslovljava.   Zatim, tu je i pitanje objektivnosti i pouzdanosti istraživačkih studija posvećenih ispitivanju dejstva GMO na konzumente i prirodnu okolinu, njihovih naručilaca i promotera, javne dostupnosti rezultata, pogotovo otkako su pojedini genetičari počeli da iznose više nego alarmantna upozorenja o onome što nam te studije ne govore… Kratak pregled argumenata ZA i PROTIV nudi prezentacija GENETSKI MODIFIKOVANI ORGANIZMI Jelene Ostojić.

Advertisements
Prethodni članak
Sledeći članak
Postavite komentar

2 komentara

 1. Velika je to opasnost – ali svakog ko na to ukazuje vlasti karakterišu kao paranoičnog – i tako jednostavno diskreditiuju. Ovakvih tekstova treba objavljivati što više… dok još umemo da čitamo i da mislimo…

  Odgovor
 2. Ne ostajemo samo na tekstovima, jer to ipak nije dovoljno. Ovo je samo redukovana najava i pripremni materijal za sutrašnji sastanak školske sekcije za kritičko mišljenje u primenjenoj etici (u Četvrtoj gimnaziji, Bgd.), tamo bi trebalo da se razvije debata na ovu temu. Ukoliko želite, možete pratiti i komentarisati objave na našoj fejsbuk-grupi Etički ključ, za pridruživanje je dovoljno da nam ostavite adresu profila na istoimenoj stranici čiji link imate na dnu desne bočne trake.
  P.S. Delim vašu osetljivost na prljavštinu u gradu, i da uzvratim – treba o tome pisati što više.

  Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: