• Novi prilozi

  • Arhiva tekstova

  • Kategorije

  • Unesite svoju adresu e-pošte da biste pratili na ovaj blog i primali obaveštenja o novim člancima preko e-pošte.

    Join 14 other subscribers
  • Podrška

    RTB Bor

  • Meta

Bioetika

Kontekst teme

Ova grana etike bavi se graničnim pitanjima zdravstvene nege: pravom na život i umiranje, koncentrisanim u problemima abortusa, eutanazije, veštačke oplodnje, transplantacije/doniranja organa. Nastala je 70-ih godina prošlog veka i ubrzo postala akademska disciplina s vlastitom specijalizacijom (čiji se saveti, npr. kako tretirati neizlečive pacijente ili rasporediti ograničena sredstva, u bolnicama danas traže). Sve širi problemski okvir bioetika u novije vreme duguje napretku u genetičkom inženjeringu i testiranju, a naročito primeni matičnih ćelija u svrhe terapije.

Priprema teme

Evo predloga jedne liste gorućih pitanja: da li neko treba i može da donosi odluke o životu i smrti? Ako da, na koji način? Da li svi ljudi treba da imaju jednako pravo na zdravstvenu negu? Ako da, kako to sa postojećim resursima ostvariti? Na osnovu kojih pravila urediti korišćenje fetusa u istraživanju i lečenju bolesti? Treba li povući crtu do koje mogu ići savremene bionauke i medicina, i na koji način? Imate li odgovor na neko od njih, ili umesto toga, samo novo pitanje? U čemu je teškoća s ovakvim pitanjima?

Literatura

Peter Singer – Primenjena etika (odgovarajući odlomci u pdf. formatu priloženi su u folderu Sekcija na adresi sajta)

Najnovije kontroverze oko stanovišta autora, a povodom dodele najznačajnije australijske nagrade za 2012. godinu ovom filozofu možete pratiti ovde i ovde.

Prethodni članak
Postavi komentar

Postavi komentar